Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seminář - Co venkovské knihovny umějí a mohou - Šumperk, Rapotín - září 2018

3. 10. 2018

     Od čtvrtka 13. – do soboty 15. září 2018 jsem se zúčastnila semináře – Co venkovské knihovny umějí a mohou, který každoročně pořádá vítězná knihovna celostátní soutěže – Knihovna roku v kategorii „základní knihovna“. Letos tento seminář pořádala knihovna roku 2016, z Rapotína na Šumpersku.
     Po příjezdu do Šumperka jsme byli slavnostně přivítáni v Městské knihovně T. G. Masaryka Šumperk, která byla počátkem září otevřena v nových prostorách. Poté následovala její prohlídka.
   A nechyběla ani prohlídka historického centra města Šumperk.  
     Potom jsme byli převezeni do hotelu Dlouhé Stráně v Loučné nad Desnou, kde jsme byli ubytovaní. Večerní program zahájil Mgr. Karel Kocůrek promítáním fotografií a vyprávěním o zdejším kraji podél řeky Desná s názvem Podesní v historii a dnes. Poté následovalo promítání DVD ze setkání 2017 v Hroznětíně.               
     Páteční dopoledne bylo již tradičně věnováno odbornému programu, který se konal v Obecní knihovně Rapotín. V úvodu nás starosta Mgr. Bohuslav Hudec seznámil s obcí Rapotín. Následovaly přednášky PhDr. Marie Šedé – Standardy (nejen) pro knihovny, Mgr. Miroslavy Sabelové – Malé knihovny ve velkém městě, aneb Co s tebou, Popelko, Mgr. Zdeňky Daňkové – Vítáme knihu do dobré společnosti a Mgr. Zlaty Houškové – Bookstart – S knížkou do života. Potom jsme shlédli prezentaci Knihovny městyse Křtiny (Knihovna roku 2017), která bude pořádat seminář příští rok. A nakonec jsme si prohlédli knihovnu a obecní úřad.
     Odpoledne nás čekala prohlídka školy a přednáška o svazkové škole – ZŠ a MŠ Údolí Desné. Poté jsme se přesunuli do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Rapotíně, kde jsme zhlédli představení chrámového divadla z Třívsí – O zázracích Vřesové studánky.
     Po návratu do hotelu Dlouhé Stráně, jsme si zaplavaly v hotelovém bazénu a společenským večerem nás provázela kapela LITERA.
     V sobotu dopoledne jsme navštívili Ruční papírnu Velké Losiny. A před odjezdem jsme si ještě prohlédli, Obecní knihovnu Vikýřovice.