Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mníšek pod Brdy a okolí - září 2022

6. 10. 2022

     V úterý 13. září 2022 naše knihovna uspořádala již potřinácté podzimní zájezd pro seniory. Navštívili jsme zámek v Mníšku pod Brdy, obec Kytín, lom Velká Amerika, obec Svatý Jan pod Skalou a město Beroun. Cestu autobusem nám opět uhradil Úřad městyse Křemže, kterému tímto děkujeme.
     Na cestu jsme vyrazili v půl osmé z náměstí ve Křemži, přes České Budějovice a Písek až do Mníšku pod Brdy, kde jsme měli v deset hodin objednanou prohlídku zámku - okruh 1. republika – reprezentativní salony, které představují bydlení drobné šlechty na počátku 20. století.
    
2022-09-13_10-33-03kopie.jpgVzhledem k tomu, že v zámku jsou malé místnosti, museli jsme se rozdělit na dvě skupiny. Účastníci, kteří byli v první skupině, se stihli také podívat na náměstí F. X. Svobody, do kostela sv. Václava i na sochu mnicha za kostelem. Podle legendy získalo město Mníšek svůj název od mnichů, kteří jej pomáhali stavět. Na budově Městského úřadu na rohu náměstí F. X. Svobody, kde byla dříve škola, je umístěna pamětní deska Marie Wagnerové-Černé, která zde před sto lety žila a napsala, pod pseudonymem Felix Háj příběhy Káji Maříka a zasadila je právě do tohoto města a jeho okolí.2022-09-13_11-19-27kopie.jpg
    Účastníci zájezdu, kteří již z okolí zámku všechno viděli, ještě zašli ochutnat výrobky místní cukrárny Jarolímek, která se nachází hned vedle zámku.
     Návštěvníci druhé skupiny, kteří měli navíc vyhlídku ze zámecké věže, si prohlédli město zase z jiné perspektivy. Po prohlídce zámku jsme měli možnost posedět na lavičkách v horní části zámeckého parku, která je jako jediná zpřístupněna veřejnosti.
     Před odjezdem z Mníšku jsme si ještě udělali před zámkem společnou fotografii. Bohužel na ni nejsme úplně všichni.

2022-09-13_11-22-33kopie.jpg

    V půl dvanácté jsme opustili město Mníšek pod Brdy a vydali se do Kytína na oběd. Před vjezdem do obce Kytín jsou umístěny „vítací kameny“ a u nich návštěvníky vítá také dřevěná socha Káji Maříka. Tato socha společně s dalšími sochami, které jsou většinou umístěny na návsi, byly pro tuto obec vytvořeny při různých sochařských sympoziích.2022-09-13_11-48-22kopie.jpg
    V Pivovaru Kytín už nás očekávali. Všichni účastníci zájezdu dostali jídelníček již v autobuse, a tak výběr jídel byl rychlý, ale přece jenom obsloužit 50 lidí nějakou chvíli trvá, takže jsme tady nabrali téměř půlhodinové  zpoždění, které jsme již nedohnali.
     Z Kytína jsme jeli, k lomu Velká Amerika, kde jsme z několika vyhlídek obdivovali tento vytěžený lom.
    
2022-09-13_14-47-50kopie.jpgPoté jsme pokračovali do obce Svatý Jan pod Skalou, kde jsme měli objednanou prohlídku kostela Narození sv. Jana Křtitele a jeskyně poustevníka sv. Ivana. Chtěli jsme se ještě podívat ke studánce sv. Ivana, ale odtud nás vyhnali filmaři České televize, kteří zde natáčeli nový detektivní seriál.
     Naplánovanou návštěvu Muzea Českého krasu v  Berouně, jsme bohužel nestihli, a tak jsme se aspoň těšili, že si dáme kávu a zákusek v některé z berounských kaváren. A abychom si mohli vše v klidu vychutnat, tak jsme posunuli čas odjezdu.
    
2022-09-13_16-43-15kopie.jpgBeroun jsme opouštěli po půl šesté, ale jakoby nás město nechtělo pustit. Špatně jsme odbočili a vrátili se zpět. Ale  tato okružní jízda městem nám nestačila a navigace nás zavedla do Berouna ještě jednou. Ale pak už jsme se konečně vydali správným směrem. Nejprve jsme po dálnici do Prahy dojeli až k vnějšímu pražskému okruhu, ze kterého byl v dálce vidět Žižkovský vysílač. Poté jsme sjeli na dálnici směr Strakonice a kolem Zbraslavi jsme zamířili na jih. Do Křemže jsme dorazili v půl deváté.
     V okolí Mníšku pod Brdy, je spousta zajímavých míst, která jsme si nechtěli nechat ujít,  proto byl náš program hodně nabitý. Každé z míst, která jsme navštívili, by jistě stála za důkladnější prohlídku, ale to by bylo na několik výletů. My jsme z našeho programu zvládli téměř vše a já již začínám vymýšlet cíl příštího zájezdu.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Mníšek pod Brdy a okolí - září 2022