Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turistické zajímavosti mezi Krumlovem a Budějovicemi 2019

8. 4. 2019

     Dne 28. února 2019 se uskutečnila přednáška s promítáním fotografií, s panem PhDr. Jiřím Cukrem, odborným radou v Státním okresním archivu v Českých Budějovicích, o turistických zajímavostech mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi.
     Pan PhDr. Jiří Cukr začal tím, co máme nejblíže – Kletí, Granátníkem, Zlatou Korunou, Dívčím kamenem a Třísovem, s památnou lípou a oppidem. Následovala Křemže, se zmínkou o kaplí Svaté Voršily, Kluk, kde se nachází hraniční kámen Jana Albrechta Častolára z roku 1644. Odtud jsme se přesunuli přes Slavči, Habří do Kvítkovic a Lipí, kde stojí domy stejné lidové architektury jako v Holašovicích. Potom jsme si prohlédli fotografie několika pomníků, které jsou v Boršově nad Vltavou a v jeho okolí, původní boršovský železniční most, zámek a park – Zahrada hlaholice.
     Odtud nás PhDr. Jiří Cukr zavedl na hrad Maškovec a do Kamenného Újezdu, kde na náměstí stojí rozcestník, který původně stál u rybníka Štilec. Zajímavá jsou i další místa, která nám pan Cukr ukázal, Plavnice, Plav, Doudleby, Holkov, Krnín, Opalice, Čertyně, Radostice, Štěkře a Černice, kde svou velice poutavou přednášku zakončil.