Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seminář - Co venkovské knihovny umějí a mohou - Vsetín, Horní Lideč - září 2016

26. 9. 2016

      Od čtvrtka 15. – do soboty 17. září 2016 jsem se zúčastnila semináře – Co venkovské knihovny umějí a mohou, který každoročně pořádá vítězná knihovna celostátní soutěže – Knihovna roku v kategorii „základní knihovna“. Letos tento seminář pořádala knihovna roku 2014, z Horní Lidče na Vsetínsku.

      Seminář začínal v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně. Po příjezdu do Vsetína nás čekala prohlídka města, knihovny a divadelní představení, které si pro nás připravili vsetínští knihovníci.

p9155282kopie.jpg

     Odtud jsme se přesunuli do Horského hotelu Jelenovská, kde jsme byli ubytovaní. Večerem nás provázel hudebník František Segrado, který mnoho let působil v nejrůznějších skupinách, a úzce spolupracoval s Michalem Horáčkem a Petrem Hapkou.
Poté následovalo promítání DVD ze setkání 2015 v Milíně.
 
      Páteční dopoledne bylo zcela zaplněno přednáškami, tentokrát na téma - Knihovna a její lidé, které se konaly v Obecní knihovně v Horní Lidči.

img_2361kopie.jpg

     Odpoledne jsme si prohlédli sportovní areál, kostel svatého Václava, kde jsme si vyslechli varhanní koncert s houslemi a se zpěvem. Poté jsme navštívili Mechanický betlém, jehož součástí je filmový snímek, který návštěvníkovi přibližuje nejzajímavější historické momenty a který byl pro tento účel natočen.

p9165300kopie.jpg

     Odtud jsme se vrátili ke knihovně, kde nás čekalo povídání farmáře Vojty Molka a jeho Veselý dvorek s živými zvířaty.

p9165308kopie.jpg

p9165318kopie.jpg

     Závěrečné překvapení v knihovně nám připomnělo zimní čas, ukázkou mikulášských a čertovských masek a povídáním s jejich tvůrcem, který nám přiblížil mikulášské tradice na Valašsku, kde se masky dědí z otců na syny.
     Večer jsme opět strávili v Horském hotelu Jelenovská, kde nám pro zpříjemnění hrála místní cimbálová muzika Lidčan.

img_2638kopie.jpg

     V sobotu jsme navštívili Městskou knihovnu ve Valašských Kloboukách a opět si ve společných rozhovorech, vyměnili spoustu zajímavých zkušeností.

img_2840kopie.jpg

      A na úplný závěr semináře jsme navštívili obec Študlov, ve které nám na uvítanou zahrála malá kapela, a byla pro nás připravena exkurze do jedné místní kuchyně, kde se vaří povidla, která jsme také ochutnali.