Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seminář - Co venkovské knihovny umějí a mohou - Karlovy Vary, Hroznětín - září 2017

25. 9. 2017

      Od čtvrtka 14. – do soboty 16. září 2017 jsem se zúčastnila semináře – Co venkovské knihovny umějí a mohou, který každoročně pořádá vítězná knihovna celostátní soutěže – Knihovna roku v kategorii „základní knihovna“. Letos tento seminář pořádala knihovna roku 2015, z Hroznětína na Karlovarsku.

      Po příjezdu do Karlových Varů jsme byli slavnostně přivítáni v Krajské knihovně Karlovy Vary. Poté následovala její prohlídka. Odtud jsme se přesunuli do Muzea sklárny Moser v Karlových Varech, kde jsme si mohli potěžkat křišťálový glóbus, hlavní cenu pro nejlepší film, udělovanou na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Na závěr odpoledne nás ještě čekala prohlídka lázeňského města Karlovy Vary.

     Potom jsme byli převezeni do SPA hotelu Zámek Lužec, kde jsme byli ubytovaní. Večerní program zahájil Mgr. Petr Mikšíček promítáním fotografií a krátkého filmu na téma Krušnohorské pověsti. Poté následovalo promítání DVD ze setkání 2016 v Horní Lidči.

    Páteční dopoledne bylo již tradičně věnováno odbornému programu, který se konal v Městské knihovně Hroznětín. V úvodu nás starosta Martin Maleček seznámil s městem Hroznětín. Následovala přednáška Mgr. Zlaty Houškové – Lokální historie a knihovna, PhDr. Víta Richtera - Veřejné knihovny se musí měnit a na závěr jsme si vyslechli přednášku o historii a architektuře karlovarského kraje. Potom jsme shlédli prezentaci Obecní knihovny Rapotín, která bude pořádat seminář příští rok. Potom jsme si prohlédli knihovnu a zúčastnili se muzikoterapie – Muzicírování s Janan.

     Odpoledne jsme odjeli do města Ostrov, kde jsme navštívili, v zámku Ostrov patřícímu šlechtickému rodu Šliků dvě výstavy. Jednu věnovanou tomuto rodu a druhou o rudném hornictví v Krušných horách od 15. do 20. století. Prohlédli jsme si, také Městskou knihovnu Ostrov, která je umístěna v zámecké části zvané Palác princů. Poté jsme se vrátili zpět do hotelu, kde jsme měli možnost využít jeho bazén a wellness centrum.

     Večer jsme opět strávili v SPA hotelu Zámek Lužec, kde nám pro zpříjemnění hrála kapela Swing melody Ostrov a na závěr jsme zhlédli Ohnivé divadlo Ignis.

      Sobotní dopoledne jsme strávili prohlídkou kláštera premonstrátů v Teplé, kde působil rodák z Rojšína Filip Matěj Josef Klimeš, narozen 5. 9. 1809 - zemřel 27. 3. 1886. Při prohlídce jsme navštívili klášterní knihovnu, která je i v současné době otevřena odborné veřejnosti.