Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přednáška spisovatele Jiřího Bárty - prosinec 2012

12. 3. 2013

 

     Dne 15. prosince 2012 se konala v sále radnice přednáška pana Jiřího Bárty o knihách „Kleť, milovaná hora“ a „Knížecí stolec, tajuplná hora“. Pan Bárta promítl fotografie z těchto knih a každou z nich okomentoval. Na závěr podepsal zájemcům zakoupené knihy.
               Pan Bárta je holubovský rodák a odmalička horu Kleť navštěvoval. Z osobního zájmu vyhledával dávno zaniklé stezky a objevoval zapomenutá místa. Později začal i se shromažďováním historických a faktografických informací o této jihočeské hoře.
     I díky obnovené stolní Společnosti žebříkového kamene, se pan Bárta rozhodl sepsat o Kleti knihu, do které vložil skoro šest let trvající bádání, a kterou potom vydal vlastním nákladem pod názvem „Kleť, milovaná hora.“

     Další hora, která přitáhla zájem pana Bárty, byl Knížecí stolec. I přestože hledání informací k této lokalitě, spadající do boletického vojenského prostoru bylo komplikované, rozhodl se pan Bárta i této hoře věnovat celou knihu, pod názvem „Knížecí stolec, tajuplná hora“. Zmapoval v ní prostor, který se rozkládá kolem Knížecího stolce mezi Želnavou, Záhvozdím, Arnoštovem a Blanicí.

 

Náhledy fotografií ze složky Přednáška spisovatele Jiřího Bárty 2012