Jdi na obsah Jdi na menu
 


Praha - Pražský hrad - prosinec 2022

6. 3. 2023

   V úterý 15. prosince 2022 naše knihovna uspořádala v tomto roce již třetí zájezd pro seniory. Tentokrát jsme navštívili Pražský hrad. Cestu autobusem nám opět uhradil Úřad městyse Křemže, kterému tímto děkujeme.
   Na cestu jsme vyrazili v půl osmé z náměstí ve Křemži přes České Budějovice a pak po dálnici D3 směr Tábor. První zastávku na krátké protažení a svačinu jsme měli na Benzině před Prahou. Po příjezdu na Pražský hrad jsme prošli bezpečnostní kontrolou a v infocentru si koupili vstupenky. A pak už jsme se vydali na prohlídku hradního komplexu.
   Nejprve jsme navštívili Katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

2022-12-15_11-11-54kopie.jpg 2022-12-15_11-13-30kopie.jpg

   Potom jsme se na nádvoří před katedrálou společně vyfotili, dokud jsme ještě byli pohromadě.

2022-12-15_11-32-51-2-kopie.jpg

   Poté jsme se vydali na prohlídku Starého královského paláce se známým Vladislavským sálem, v kterém se konají různá slavnostní shromáždění.
Ze Starého královského paláce jsme vyšli na Náměstí U sv. Jiří, kde se konaly vánoční trhy, a kde stojí Bazilika sv. Jiří, do které jsme měli také vstupenku.

2022-12-15_11-19-49kopie.jpg 2022-12-15_12-05-25kopie.jpg
   Odtud jsme se přesunuli do Zlaté uličky, která vznikla v 15. století po vybudování severního opevnění Hradu a prostor severního parkánu byl využit ke stavbě skromných obydlí. Název tomuto místu dali zlatníci, kteří zde pracovali. Na konci Zlaté uličky jsme vyšli na terasu před věží Daliborkou, která byla součástí opevnění a její spodní část byla využívána jako vězení. Odtud jsme se Jiřskou ulicí vrátili zpět na Náměstí U sv. Jiří a ti, kteří si koupili vstupenku, si ještě prohlédli, stálou expozici Příběh Pražského hradu, která připomíná tisíciletou historii místa. Ostatní si zatím prošli vánoční trh a někteří se již vydali do města na oběd.
   Ale i těm nejvytrvalejším ze všech, začala zima lézt do těla, a tak jsme se po prohlídce sešli na určeném místě, opustili Pražský hrad a Nerudovou ulicí došli na Malostranské náměstí a odtud přes Karlův most do Platnéřské ulice, kde jsme si v restauraci Potrefená husa, dali oběd.

2022-12-15_16-38-33kopie.jpg   Po odpočinku a zahřátí jsme si šli prohlédnout Staroměstské náměstí, s jeho vánoční výzdobou. A protože jsme měli ještě spoustu času, zašli jsme si do restaurace hotelu Lippert na kávu. Někteří z účastníků zájezdu se rozhodli, že navštíví ještě Václavské náměstí a k autobusu půjdou pěšky.
   A tak se nás u kostela sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí sešlo asi 15. Společně jsme šli  ke stanici metra Staroměstská, metrem dojeli na Hlavní nádraží, a odtud jsme vyšli nahoru na parkoviště autobusů. Všichni dorazili včas, a tak jsme mohli, tak jak bylo naplánováno, v půl šesté vyrazit k domovu.
   Byl to moc pěkný výlet, i počasí nám opět přálo. Mírně mrazivý den prohřívalo zimní sluníčko a po setmění jsme si užili krásnou vánoční atmosféru.

 

Náhledy fotografií ze složky Praha - Pražský hrad - prosinec 2022