Jdi na obsah Jdi na menu
 


Praha - návštěva Senátu Parlamentu ČR 2022

28. 7. 2022

V úterý 28. června 2022 naše knihovna pořádala zájezd do Prahy, kde jsme na pozvání pana senátora Ing. Tomáše Jirsy, navštívili Senát Parlamentu ČR.
   Z Křemže jsme vyjeli v půl osmé. První zastávka byla naplánovaná na konec dálnice D3, kde je restaurace McDonald´s Mitrovice. Tam jsme se setkali s panem senátorem Ing. Tomášem Jirsou. Pan senátor se s námi přivítal a pozval nás na dopolední kávu a koblížky.
   Po této velice příjemné a pro účastníky zájezdu utajené a nečekané zastávce jsme pokračovali do Prahy. Vystoupili jsme v ulici U Bruských kasáren a přes park Holubička a Valdštejnskou ulicí jsme došli do Valdštejnského paláce. Po bezpečnostní kontrole, kterou jsme všichni prošli, jsme zamířili do Jednacího sálu Senátu a usadili se na místech senátorů. Poté nás průvodkyně seznámila s historií Valdštejnského paláce a práci senátora nám přiblížil pan senátor Ing. Tomáš Jirsa. A nakonec si někteří z nás vyzkoušeli veřejné vystoupení a přednesení svého příspěvku.
   Potom jsme se přesunuli do jednoho z mnoha salonků ve Valdštejnském paláci a pan senátor Ing. Jirsa nám vysvětlil průběh legislativního procesu, kterým musí projít všechny zákony.
   Následovala živá diskuse s účastníky. Její témata se točila převážně kolem současné situace u nás i ve světě. Pan senátor se s námi podělil o své názory, ke kterým dospěl vlastními zážitky a zkušenostmi, které mu umožnila nejen práce senátora, ale i starosty Hluboké nad Vltavou.
   A po zajímavém povídání jsme byli všichni pozváni panem senátorem Ing. Tomášem Jirsou do senátní jídelny na oběd. Po obědě jsme si prohlédli Valdštejnský palác. Hlavní sál, Rytířskou i Audienční síň, Mytologickou chodbu, Valdštejnovu pracovnu a další prostory. Nakonec jsme vyšli i do Valdštejnské zahrady, kde jsme se ale zdrželi jen chvíli, abychom mohli vyrazit za dalším programem.
   Přes Malostranské náměstí jsme prošli ke Karlovu mostu a po něm na Křížovnické náměstí, kde je Muzeum Karlova mostu a Přistav Judita. Tady pro nás byla připravena vyhlídková plavba po Vltavě. Při plavbě jsme si prohlédli Karlův most, Hradčany a propluli jsme i kanál Čertovku, vše s výkladem o okolních pamětihodnostech.
   A to už byl úplný závěr tohoto dne, nabitého zážitky, které si pro nás připravil pan senátor Ing. Tomáš Jirsa, a kterému touto cestou velmi děkujeme.
   Další poděkování patří i Úřadu městyse Křemže, který nám uhradil cestu autobusem.