Jdi na obsah Jdi na menu
 


Literární výlet do Telče - září 2018

26. 11. 2018

     Letos naše knihovna uspořádala již devátý podzimní výlet pro seniory. Navštívili jsme město Telč, a tentokrát nás bylo opravdu hodně - rovných 50. Zájezd se uskutečnil v úterý 18. září 2018. Cestu autobusem nám uhradil Úřad městyse Křemže, kterému tímto děkujeme.
     Datum založení města Telč není známo. Od roku 1339 vlastnil město rod pánů z Hradce. V 2. polovině 16. století přestavěl Zachariáš z Hradce původní gotický hrad v renesanční sídlo. Od 17. století vlastní město rod Slavatů, po nich se vlastnictví ujímají Lichtensteinové z Kastelkornu a potom spravuje zámek a město rod Podstatských  z Lichtenštejna. Jádro města je městskou památkovou rezervací a v roce 1992 byla Telč zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Najdeme zde památky gotické, renesanční, barokní, ale i románské či klasicistní. Město má městské brány a náměstí lemují domy z období gotiky, které byly v 15. století přestavěny ve stylu renesance, ale objevují se tu i další architektonické slohy, především baroko. Podloubí mají otevřené půlkruhovými arkádami, spočívajícími na pilířích. Na náměstí nechybí ani kašny, barokní sochy a mariánský sloup. Po příjezdu do Telče jsme se z centrálního parkoviště přesunuli na náměstí. Cestou jsme prošli po hrázi Štěpnického rybníka k  Dolní (malé) braně, která je součástí městského opevnění, a pak jsme zamířili k Státnímu zámku Telč, kde jsme měli objednanou prohlídku. Zámek se může pochlubit původním krásným interiérem, z přestavby ze 16. století, ale i bohatým vybavením.
     Po prohlídce zámku, jsme se společně vyfotili v zámecké zahradě před štukovým reliéfem na stěně paláce, znázorňující Neptuna se čtyřspřežím.
    Poté jsme se rozešli po městě na oběd. Po poradě v infocentru, se někteří z nás rozhodli poobědvat v restauraci u Zachariáše. Díky krásnému počasí, jsme mohli jíst na letní zahrádce, s výhledem na celé náměstí.
     Po obědě jsme si prohlédli domy na náměstí, došli jsme i k Horní (velké) bráně města. Při cestě zpět na Náměstí Zachariáše z Hradce jsme prošli kolem kostela svatého Ducha. Kostel má mohutnou románskou věž, vysokou 49 metrů. Z náměstí jsme sešli k Ulickému rybníku, přes který vede Belpská lávka dále do města. Odtud je pěkný výhled na věž kostela svatého Jakuba Staršího, který je propojen zastřešenou chodbou se zámkem a bývalé jezuitské gymnázium a koleje s kostelem Jména Ježíš, které postavili jezuité po svém příchodu do města v 17. století.
Potom jsme se vrátili opět na zámek, kde jsme navštívili Zámeckou galerii, ve které byla výstava originálních kostýmů a rekvizit z pohádky – Pyšná princezna, která se v Telči natáčela.

     Po prohlídce jsme navštívili Univerzitní centrum Telč, kde je umístěna výstava Lidová malírna. Kromě toho, tady měli v Univerzitní kavárně, také dobré zákusky a kávu. Po krátkém odpočinku jsme se prošli zámeckým parkem až k zámeckému skleníku. Je to klasicistní budova, postavena v první polovině 19. století. Tady jsme se ještě jednou společně vyfotili, a pak se vydali na parkoviště, kde už na nás čekal autobus. Zpáteční cesta proběhla hladce, a tak jsme do Křemže dorazili již před pátou hodinou. Byl to velmi příjemný den,  který rychle utekl. Ještě jednou děkuji všem za účast a těším se na příští rok.

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Telč