Jdi na obsah Jdi na menu
 


Literární výlet do Jindřichova Hradce - září 2017

25. 9. 2017

      I přesto, že „Čtení a besedování o knihách“ již rok nefunguje, uspořádala jsem již poosmé podzimní literární výlet pro seniory. Letos v září, jsme navštívili město Jindřichův Hradec.  A i tentokrát jsme se sešli v hojném počtu – bylo nás 39. Zájezd se uskutečnil v úterý 19. září 2017. Cestu autobusem nám uhradil Úřad městyse Křemže, kterému tímto děkujeme.

    Cíl naší cesty, město Jindřichův Hradec se začalo rozvíjet již ve 12. století, prvním majitelem Vítkem z Prčice. Postupně, tak vzniklo moc pěkné historické centrum, které je sevřené z jedné strany řekou Nežárkou a z druhé rybníkem Vajgarem. Ještě v polovině 17. století patřil Jindřichův Hradec k největším městům Českého království. Toto velice cenné historické a architektonické jádro města, bylo prohlášeno městskou památkovou rezervací.

     Po příjezdu do Jindřichova Hradce jsme navštívili Muzeum Jindřichohradecka na Balbínově náměstí, které je umístěno v bývalém jezuitském gymnáziu. Muzeum zde sídlí již od roku 1925. Nejprve jsme zhlédli Krýzovy pohyblivé jesličky, které jsou zapsány v Guinessově knize rekordů, jako největší lidový mechanický betlém na světě. A potom navštívili i další expozice Například síń operní pěvkyně Emy Destinové, výstavu šicích strojů Lada, sbírku památek na významnou Landfrasovu tiskárnu 19. století, jejíž budova stojí naproti muzeu. A spoustu dalších.
     Odtud jsme se přesunuli do zrekonstruované budovy bývalého zámeckého pivovaru, kde se v současné době nachází Dům gobelínů. Při komentované prohlídce jsme viděli hotové gobelíny i jejich fotografie, tkalcovské stavy a stroje, expozici významných osobností tohoto oboru i zkušené restaurátorky přímo při práci. Návštěvníci zde mají také možnost, vyzkoušet si tkaní na stavu.

     Jednou z nejvýznamnějších v tomto oboru byla, Marie Hoppe Teinitzerová, která své gobelínové dílny založila již v roce 1910. Dům gobelínů pořádá každoročně několik kurzů. Paličkování, tkaní tapiserií, předení na kolovrátku a plstění, patchwork, pletení z orobince. 

     Hned vedle Domu gobelínů stojí zámecký mlýn, který zde fungoval již v roce 1485. Z něho byla v roce 1888 vybudována ing. Františkem Křižíkem vodní elektrárna, která je stále v provozu. Další expozice jsou věnovány rybnikářství a lesnictví na Jindřichohradecku. Kromě jiného je tady i vor, ve skutečné velikosti.

     Po těchto prohlídkách jsme se rozutekli zpět na náměstí Míru a jeho okolí, a navštívili některou z mnoha restaurací, například hotel Vajgar. Při tom jsme si prohlédli Výstavní dům Stará radnice a sousoší Nejsvětější Trojice. Na tomto centrálním náměstí se pořádají různé akce a pokusy o rekordy, které byly zapsány do České knihy rekordů.

   Po obědě se sešlo ještě dost vytrvalců, kteří navštívili Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec. Průvodkyně si pro nás připravila výběr toho nejlepšího, co lze na zámku spatřit. Nejprve jsme se vyfotili na III. nádvoří u kamenné kašny, která má bohatě zdobenou mříž. V části původního gotického hradu je vedle románské válcové Černé věži, která nyní slouží jako rozhledna, gotická Černá kuchyně, kterou jsme si prohlédli. Odtud jsme se přesunuli do tzv. Adamova stavení, kde jsme si prohlédli renesanční, tzv. zelené pokoje. Odtud jsme přešli na arkády a potom do hudebního pavilonu Rondelu, v kterém prohlídka končila.    Potom jsme rychle přešli kolem Nežárecké brány na nároží Proboštského kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde jsme překročili 15. poledník východní délky, který je vyznačen v dláždění. Podle legendy, která se k tomuto místu váže, by se nám měla do roka a do dne splnit naše přání.

     A protože tento poledník určuje přesný středoevropský čas a nám ho do konce zájezdu již mnoho nezbývalo, pokračovali jsme Panskou ulicí k budově bývalé hasičské zbrojnice, kde jsme se měli všichni sejít.

     V pasáži je umístěna socha svatého Floriána a aquashow sv. Florián, což je technicky zajímavá, moderní fontána. Vodní kapky volně padají k zemi osvětlené barvami a doplněné hudbou.

   Na závěr celého zájezdu, jsme se vyfotili, na parkovišti Jitřenka, kde na nás čekal autobus a poté jsme se vydali zpět k domovu. Tento příjemný den, nabitý zážitky, nám nepokazilo ani počasí. Ještě jednou děkuji všem za účast.

 

Náhledy fotografií ze složky Jindřichův Hradec - září 2017