Jdi na obsah Jdi na menu
 


Literární vycházka 2009

27. 11. 2009

Čtení a besedování o knihách 

                                                                                 Kromě pravidelného čtení knih, které se koná vždy v úterý od 15:30 do 17:00 hodin, pořádáme každoročně literární vycházku do blízkého okolí. Ta letošní se konala 19. května 2009 a navštívily jsme město České Budějovice.

Nejprve jsme si prohlédly výstavu v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích „Šumava Karla Klostermanna. Příběh šumavské podmalby“. Návštěvu této výstavy mohu všem vřele doporučit.
Potom jsme se vydaly po stopách historických památek města Českých Budějovic. Průvodce nám dělala paní Doubravka Kopecká, která nás seznámila s historií navštívených památek.
Od Jihočeského muzea jsme prošly kolem Jihočeského divadla na Zátkovo nábřeží, kde je umístěna plastika Panny Marie, hlavní patronky českobudějovických a plastika sv. Jana Nepomuckého. Po mostě přes řeku Malši jsme došly k věži zvané Železná panna. A dále kolem slepého ramene řeky Malše, kde jsou zbytky městského opevnění k Solné bráně, kterou jsme se dostaly na náměstí. Zde jsme si prohlédly barokní budovu radnice. Potom jsme se vydaly na Piaristické náměstí a dále ulicí Panskou k Rabštejnské hradební věži. Městským parkem a Plachého ulicí jsme došly až k Černé věži, kde stojí pomník českobudějovického biskupa J.V. Jirsíka. Navštívily jsme chrám sv. Mikuláše a kapli Smrtelných úzkostí Páně. Potom kolem koncertní síně Otakara Jeremiáše jsme se dostaly na Senovážné náměstí, kde je umístěný meteorologický sloupek. Odtud jsme Lannovou ulicí došly na autobusové nádraží. Povídání paní Doubravky Kopecké bylo velmi zajímavé. A tak jsme měly možnost podívat se na město České Budějovice jiným způsobem, než při běžných návštěvách.