Jdi na obsah Jdi na menu
 


Knížka pro prvňáčka 2020

29. 5. 2020

     V tomto roce se naše knihovna poprvé přihlásila do projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka. Cílem projektu je rozvoj čtenářských návyků žáků již od prvního ročníku školní docházky. Do projektu přihlašuje žáky prvních tříd veřejná knihovna v místě působnosti. Tato knihovna pracuje s žáky nad rámec obvyklých knihovnických činnosti. V období od listopadu 2019 do května 2020 připraví pro prvňáky několik akcí, vedoucích k rozvoji zájmu o četbu.
     Odměnou za úspěšné absolvování projektu je pro děti knížka pro prvňáčka, což je česká novinka, která byla napsána a ilustrována výhradně pro účastníky projektu, a kterou nelze v knihkupectvích koupit minimálně tři roky.

Ve školním roce 2019/2020 to je kniha spisovatelky Lenky Rožnovské a ilustrátorky Andrey Popprové – Katka a klokan ze šuplíku.
   
    V naší knihovně proběhla první lekce v pátek 17. ledna 2020. Při této první návštěvě jsem děti seznámila se základními informacemi o knihovně a pověděly jsme si, proč bychom měli číst. Potom jsem dětem četla krátké veselé příběhy a básničky o písmenkách z knihy od Zuzany Pospíšilové – Hravá písmenková škola. Nakonec dostaly děti přihlášky do knihovny. A již přihlášené děti si půjčily knihy domů.
    Příští návštěvu prvňáků připravujeme na únor. Další budou následovat v jarních měsících.
    Závěrem bude slavnostní pasování prvňáků na čtenáře knihovny, panem starostou Ing. Josefem Troupem, které pořádáme již od roku 2009. To znamená, že první pasované děti již opustily základní školu a studují na středních školách.