Jdi na obsah Jdi na menu
 


Besedy ZŠ 2019 - Historická vazba knih

8. 4. 2019

     Dne 5. března, 2019 si přišli do knihovny poslechnout povídání paní Jiřiny Halmlové o historii vazby knih od 10. století až po 19. století, žáci 9. a 6. B třídy Základní školy v Křemži. 7. března 2019 navštívili stejnou besedu další žáci ze 7. A a 8. B a ještě 12. a 21.  března 2019 žáci 5. A a 5. B třídy.
     Paní Jiřina Halmlová, která je konzervátorkou ve Státním okresním archivu, s sebou přinesla, pro lepší představu spoustu materiálu, z kterého se knihy vyráběly. Několik druhů pergamenu a kůží, ukázky zdobení knih, způsoby tisku textu (původně opisování) a různé pomůcky potřebné k jejich výrobě. I jednu knihu z počátku 19. století, psanou obrozeneckou češtinou, ze které nám někteří žáci kousek přečetli, i když to nebylo vůbec lehké.
     Ukázala nám, že požadavky na tvůrce umělecké knižní vazby zahrnují velmi široký rozsah dovedností a znalostí. Pro výkon takového povolání je v současné době možné studovat například písmo na grafických školách, a potom na vysoké škole konzervování knih a tisků.

 

Náhledy fotografií ze složky Besedy ZŠ 2019 - Historická vazba knih