Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beseda - Hory a krajina duben 2016

8. 6. 2016

 Hory a krajina

     Dne 13. dubna 2016 se uskutečnila první přednáška a beseda s autorem publikací o novohradských horách panem Milanem Koželuhem. Vyslechli jsme si nejen spoustu zajímavostí o krajině, přírodě, historii a kráse Novohradských hor, ale také zhlédli více než dvě stě fotografií.
     Věcné informace se prolínaly s osudy a příběhy lidí a nechyběly ani osobní zážitky a prožitky autora a propagátora novohradských hor pana Milana Koželuha, který vytvořil celý cyklus prezentací, přednášek a besed Genius loci Novohradských hor.
 Miroslava Průchová
knihovnice
 
     Novohradské hory jsou nejjižnějším pohořím České republiky. Jejich nadmořská výška přesahuje tisíc metrů, nejvyšší hora, Kamenec, je 1 072 metrů nad mořem. Z hlediska horopisu jsou pokračováním Šumavského masivu.
     Navíc jsou součástí horského celku, který z větší a vyšší části leží v Rakousku.
Novohradské hory jsou podle různých metodik našimi sedmými až jedenáctými nejvyššími horami. Podle střední nadmořské výšky jsou ale už páté, vyšší než například Beskydy. Společně s výjimečným způsobem podrostového pěstování lesů to horám dodává zvláštní, těžko slovy popsatelné kouzlo. Hluboké, různorodé a většinou zdravé lesy odlišují Novohradské hory od vrcholových partií sousední Šumavy. Jsou zde dvě nejstarší pralesní rezervace kontinentální Evropy. Ty byly vždy místem setkávání a střetávání kultur.
     Historicky jsou Novohradské hory spojeny nejprve s rodem Rožmberků, od Bílé hory po druhou světovou válku pak s francouzským rodem Buquoyů.
     V současnosti si je spojujeme s krajinou, která posledních tři sta let patřila převážně ke kultuře německé, pak byla uzavřena do nepřístupného hraničního pásma a teď ji znovu nejen objevujeme, ale hledáme k ní i svůj vztah.
Jejich zvláštnost a neuchopitelnost ale vyjádřil už na konci 19. století neznámý autor v knize Čechy, kde o nich napsal –„Pravdu pověděl, kdo nazval Nové Hrady kusem ráje, a to, ač na půdě české, nám Čechům přec neznámého, jakoby na kraji světa kdesi položeného.“
     Tehdy byly Novohradské hory téměř odlesněné a žilo v nich kolem dvaceti tisíc lidí. Dnes hory pokrývá les a po lidech zde mnohdy zůstaly jen zanikající památky, k nimž je třeba putovat po starých cestách.
     Novohradské hory jsou spojeny i s nejmenšími vorosplavnými toky v Evropě, a jejich dodnes patrnými úpravami toků a nádrží.
     V pětisetleté historii více než dvaceti místních skláren se tu nejméně ve dvou obdobích vyrábělo nejlepší sklo na světě. To druhé z nich, hyalit, už od dob jeho sklářů nedokázal nikdo vyrobit.
     Naše doba neomezených možností je paradoxně více časem zapomínání než poznávání. I proto se v krajině, někdy i nedaleko známých cest, skrývají nejen krásná místa jako skály a opuštěné vesnice, ale i celé hory či říčky.
 
Milan Koželuh
 

Náhledy fotografií ze složky Beseda - Hory a krajina duben 2016