Jdi na obsah Jdi na menu
 


Besedy ZŠ Křemže 3. třída 2017

3. 4. 2017

     Dne 22. března 2017, navštívily knihovnu děti z 3. A a 3. B třídy Základní školy v Křemži. Připravila jsem si pro ně povídání na téma – pohádky. Děti se seznámily s obecnou charakteristikou pohádek, lidovými a autorskými pohádkami a pohádkami zfilmovanými. A také s jejich tvůrci. Vybrala jsem na ukázku pohádkové knihy několika různých autorů.

     Jedním z prvních spisovatelů a vydavatelů pohádek byl Charles Perrault, z něj pak čerpali například bratři Grimmové. Perraultovy pohádky byly i zfilmovány, mimo jiné i Waltem Disneym. Další zahraniční spisovatele pohádek, které jsme si připomněli, byli H. Ch. Andersen, C. Collodi, L. Carroll, A. A. Milne, A. de Saint-Exupéry. Z českých to byla B. Němcová, K. J. Erben, J. Drda, K. Čapek, J. Čapek, V. Čtvrtek, V. Vančura, M. Macourek, O. Sekora.

     Potom jsem jim ukázala ještě několik knih současných autorů pohádek, například D. Krolupperové, J. Kahouna, J. Žáčka, I. Březinové.

     Na závěr jsem jim přečetla pokračování klasického příběhu – O dvanácti měsíčkách, který napsala Ivona Březinová v knize – „Jak to bylo dál…: pokračování sedmi klasických pohádkových příběhů.“ A pak ještě jednu krátkou moderní pohádku z knihy Aloise Mikulky – Kosmopohádky.

     Ještě předtím než se děti pustily do prohlížení knih, byly rozděleny do skupin a po přečtení krátkých rýmovaných ukázek doplňovaly názvy klasických pohádek. Nakonec si prohlédly knihy a vybrané si půjčily domů.

 

Náhledy fotografií ze složky Besedy ZŠ Křemže 3. třída 2017