Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přednáška Krumlov – město pod věží, Seidelova Šumava 2019

14. 11. 2019

        Dne 14. října 2019 jsme si vyslechli přednášku a prohlédli fotografie Českého Krumlova z Musea Fotoateliér Seidel.
     Nejprve nás přednášející Mgr. Zdena Mrázková MBA a Ing. Petr Hudičák seznámili s historií Musea Fotoateliér Seidel.
     Josef Seidel se narodil 2. 10. 1859, vyučil se fotografem. Ve fotografickém ateliéru v Českém Krumlově pracoval zpočátku jako vedoucí a v roce 1900 ho koupil. Věnoval se fotografování nejenom portrétů, ale i krajinářské fotografii Šumavy a Pošumaví. Fotil i barevné fotografie a vydával pohlednice. Prosperující firmu po něm převzal syn František. V roce 1949 byla zrušena.
     V současné době patří Museum Fotoateliér Seidel Českokrumlovskému rozvojovému fondu, spol. s.r.o., což je dceřiná společnost Města Český Krumlov. Od roku 2008 je muzeum zpřístupněno veřejnosti. Kromě stálé expozice, jsou zde pořádány různé tematické výstavy a návštěvníci se zde také samozřejmě mohou vyfotografovat v dobových kostýmech.
    Další část přednášky byla věnovaná knihám – Lipno – krajina pod hladinou a Šumava – krajina pod sněhem.
     A pak jsme se díky Seidelovým fotografiím vydali na prohlídku Českého Krumlova a jeho tehdejších obyvatel. Přednášející nás seznámili i s životními příběhy několika rodin, které Seidelovi fotografovali.
     Na přednášku o našem blízkém okolí přišlo opravdu hodně návštěvníků, a k mému potěšení i přednášejících, odcházeli po konci nadšení.