Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mlýny na Zlatém potoce 2018

3. 10. 2018

     Dne 19. září 2018 se v Knihovně městyse Křemže uskutečnila přednáška s promítáním fotografií, s paní Jaroslavou Pixovou, spisovatelkou regionálních knih s historickou tematikou o osudech starých mlýnů, zámečků a tvrzí.
     V úvodu své přednášky nám paní Pixová představila své knihy, které přivezla s sebou. Například trilogii Na břehu Blanice.., Stará Otava mezi Strakonicemi a Pískem, Zámečky a tvrze jižních Čech, aneb Jak se na nich žije dnes, Za osudy klapajících perliček a knihu Mlýny na Zlatém potoce, což bylo téma její přednášky.
     Své vyprávění začala paní Pixová od pramene potoka. Zlatý potok se nachází na Prachaticku, pramení na jihozápadním svahu Rohanovského vrchu v blízkosti obce Skříněřov, je dlouhý 35,5 km a bylo na něm 15 mlýnů. Prvním mlýnem na potoce byl Ledrův mlýn, který patřil pod vesničku Ovesné. Potom Zlatý potok míří směrem k Planské, kolem Chrobol, Frantol, přes Vitějovice, poté míjí Hracholusky, přes Šipoun a Čichtice až k obci Blanice, kde se vlévá do řeky Blanice.
     Paní Pixová nám promítla fotografie mlýnů a vesniček, které byly na této trase postaveny, a seznámila nás s osudy majitelů těchto mlýnů.
     Protože přednáška byla velmi poutavá, koupila jsem knihu Mlýny na Zlatém potoce do naší knihovny, pro další zájemce, kteří se přednášky nemohli zúčastnit.


 

 

Náhledy fotografií ze složky Mlýny na Zlatém potoce 2018