Jdi na obsah Jdi na menu
 


Besedy ZŠ - se spisovatelkou Ivonou Březinovou - říjen 2016

26. 10. 2016

      V úterý 4. října 2016 pořádala Knihovna městyse Křemže tři besedy se spisovatelkou dětských knih PaedDr. Ivonou Březinovou pro žáky základní školy ve Křemži, které byly naplánované již od února. Původně se měly konat dvě besedy, ale vzhledem k velkému počtu žáků na naší škole, jsem požádala paní Březinovou, ještě o jednu besedu navíc. Besedy se konaly v sále Radnice ve Křemži.

     První skupina byla složena z druhých a třetích tříd a ze 4. A. Hlavním tématem této besedy byl vznik knihy se zaměřením na knihu Panáček Paneláček a na nové knihy pro tuto věkovou kategorii.

 pa045387kopie.jpg

     Ve druhé skupině byli žáci 4. B, pátých tříd a 6. A. Tentokrát se paní Březinová zaměřila na knihu Lentilka pro dědu Edu, která pojednává o Alzheimerově chorobě, a na knihy Holky na vodítku, což je triptych o závislostech. Opět se zmínila o vzniku knih a představila i další své knihy.

 pa045405kopie.jpg

     Třetí skupinu tvořily tyto třídy: 6. B, sedmé třídy, 8. a 9. třída. V této besedě pro žáky druhého stupně se již naplno věnovala tématu závislostí, tedy knihám Holky na vodítku. V první z nich je příběh dívky závislé na drogách, ve druhé závislé na hracích automatech a ve třetí se odehrává příběh dívky postižené mentální anorexií. 
     Autorka se při psaní těchto knih setkávala s lidmi, kteří trpěli těmito závislostmi, nebo se z nich léčili. Její autentické vyprávění osudů skutečných, velmi mladých lidí, bylo jasnou ukázkou toho, že se nejedná o něco vzdáleného, co se nás netýká. A že je velice důležité o těchto věcech mluvit.

pa045439kopie.jpg

     Na závěr posílám poděkování žákům, kteří se besed zúčastnili, za jejich zájem a velkou pochvalu za vzorné chování. A také děkuji všem učitelům, kteří návštěvu těchto besed zorganizovali.